Paź 03

ciasteczka owsiane

Ty i Twoje dziecko uwielbiacie słodycze?? Jednak te sklepowe zawierają dużo niepotrzebnych składników. Czasem warto poświecić chwilę, żeby zrobić coś zdrowszego np. razem z dzieckiem w  domu.  

Składniki na około 35 ciastek:

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru brązowego- można również zastosować inne produkty jak ksylitol , erytrytol, czy miód
  • duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej– w kolejnej wersji zamieniłam na mąkę żytnią i graham -nie wyrastały tak bardzo, ale były równie pyszne
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej–( ja dałam sam proszek do pieczenia 1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich—( robiłam także wersję1,5 szklanki płatków i garść zmielonych orzechów i migdałów lub 2 szklanki płatków odrobina kakao i kawałki gorzkiej czekolady)

Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Podstawa przepisu zaczerpnięta ze strony www.mojewypieki.pl jednak z moimi modyfkacjami.

ps. niestety oprócz plusu, że są to słodycze zdrowsze od sklepowych, bardziej sycące to należy pamiętać, że też zawierają spora dawkę kalorii i nie należy zjadać całej blaszki na raz:) na porcje 2-3 ciastka.:):)