«

»

Sty 06

Dna moczanowa- cichy niszczyciel

Dna moczanowa- tajemnicza, często utajona, a w rezultacie bardzo bolesna przewlekła ogólnoustrojowa choroba.

 Jak powstaje? Jej przyczyną jest zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, które jest spowodowane niedostatecznym jego wydalaniem, zwiększonym wytwarzaniem z żywności lub wzmożonym katabolizmem nukleoprotein tkankowych. Wysokie stężenie kwasu moczowego sprzyja wytrącaniu się kryształków moczanu sodu w płynie stawowym oraz innych tkankach i narządach.

Coraz częściej uważana jest już za chorobę cywilizacyjną. Mogą ją wywołać obciążenia dziedziczne oraz nieprawidłowy styl życia.

 Choroba ta charakteryzuje się dwoma fazami: bezobjawową i objawową,

—  faza bezobjawowa nie daje żadnych widocznych objawów, występuje hiperurykemia,

—  faza objawowa występuje wtedy, gdy nastąpi ostry napad dny (silny ból i obrzęk zapalny nad zajętym stawem, zaczerwienie). Napad pojawia się zazwyczaj wczesnym rankiem lub w nocy.

Czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia  dny moczanowej są również:

  •  hiperlipidemia,
  •  spożywanie pokarmów bogato purynowych ( mięso),
  •  nadwaga i otyłość,
  • spożycie alkoholu(zwłaszcza piwo, zatrzymuje kwas moczowy w organizmie).

 

Odpowiednia dieta w przypadku tej choroby ma bardzo duże znaczenie. Ważne jest przestrzeganie zaleceń:

  • posiłki 5 razy na dobę, mało objętościowe
  •  ostatni posiłek 3-4h przed snem, aby uniknąć zatrzymania się większej ilości kwasu moczowego w nocy.
  •  należy jak najbardziej starać się ograniczyć mięso. Zaleca się nie więcej niż jedną porcję mięsa dziennie( 50g/24h).
  • należy pić nie więcej niż jedną kawę dziennie, najlepiej rozpuszczalną z mlekiem, a jeśli to możliwe zbożową.
  • pij 2-2.5l wody niegazowanej dziennie najlepiej alkalicznej( czyli takiej, która w swoim składzie zawiera ponad 600mg wodorowęglanów)
  • dieta bogata w węglowodany wzmaga wydalanie moczanów, w tłuszcz wzmaga ich wchłanianie zwrotne,
  • potrawy powinny być lekkostrawne i łagodne w smaku,
  • polecane techniki kulinarne: gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie,
  • posiłki powinny być jak najbardziej urozmaicone, aby nie dochodziło do niedoborów pokarmowych.

Jeśli nigdy nie miałeś robionego badania stężenia kwasu moczowego we krwi, odchudzałeś się dieta białkową, masz cukrzycę, nadwagę lub otyłość – warto je zrobić. Wczesne wykrycie wysokiego stężenia kwasu moczowego, wprowadzenie odpowiedniego leczenia i diety może zapobiec bardzo bolesnym skutkom ostrego napadu choroby. Faza bezobjawowa może trwać nawet kilka lat. Pamiętajmy lepiej zapobiegać niż leczyć!!!!