«

»

Lut 09

Domowy chleb

SONY DSC

SONY DSC

Masz dość chleba z piekarni, które czasami jest niesmaczne szybko się starzeje? Zachęcam co pieczenia chleba w domu. Zawsze wydaje się osobom , które chleba nie piekły,że jest to trudne i czasochłonne, a wcale tak nie jest. Przygotowanie jest krótkie jedynie chlebek musi swoje odstać no ale wtedy to ciasto pracuje a nie my. Przepis na blaszkę keksówkę. 350 g mąki żytniej razowej, 150 g mąki grachamki ( możesz użyć innyego zestawu mąki:np.: orkiszowej, żytniej jasnej) szklanka różnego rodzaju nasion: słonecznik, dynia, siemię lniane lub inne 0,5 szklanki otrąb, ok 600ml wody ciepłej( nie goracej) zakwas. Do miski wsypać wszystkie składniki i drewnianą łyżką dobrze wymieszać składniki, aż będziemy czuli że ciasto wytwarza bąbelki powietrza( wody może być potrzeba dodać więcej ciasto nie może być zbyt ścisłe ale tez nie może być rzadkie).

Następnie odstaw ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie odłuż do niedużego słoiczka około 4 łyżek ciasta jako zakwas na nastepny chleb. Następnie posól chcleb około jednej łyżeczki soli dobrze wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wcześniej wysmarowanej delikatnie olejem i posypaną otrębami.Przykryj chleb ściereczką i odstaw na kolejne 2 godziny w ciepłe miejsce.( Jeśli chleb wyrośnie ładnie ten czas może być krótszy). Przed pieczenie posmaruj wierzch chleba pędzelkiem z wodą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra i dół) wstaw chleb. Po koło 15 minutach możesz zmniejszyć temperaturę do koło 190 stopni piecz około godzinę.

Zakwas : Jeśli nie chce ci się robić zapytaj znajomych może pieką chleb i mogą się podzielić. Jeśli nie można go zrobić samemu w domu

www.przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/

 

 

 

 

1 komentarz

  1. www.konsultacjedietetyczne.pl

    pyszny

Komentarze zostały wyłączone.