Paź 03

Gołąbki z kaszą bulgur w kapuście pekińskiej

Gołąbki można przygotowywać na tysiące sposobów. Dziś przedstawiam przeps na pyszne delikatne gołabki z moja ulubiona kaszą bulgur, ktora nnie wszyscy znają jeszcze zawienięte w delikatne liście kapusty pekińskiej

W sklepie szukamy dużej dorodnej kapusty pekińskiej.

Porcja dla dużej rodziny lub do zamrożenia na kilka obiadów:

500g mięsa mielonego z indyka

kasza bulgur 1/2 opakowania 100g woreczka po ugotowaniu

jajko jedno duże

1/3 bułki namoczonej w mleku

przyprawy: pieprz , sól, czosnek niedźwiedzi lub inne według gustu

duże liście kapusty pekińskiej.

Liście kapusty oddzielamy, płukamy i skażamy do miękkości

Mięso łączymy z jajkiem , kaszą, namoczoną wcześniej bułką oraz przyprawiamy wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdy farsz będzie gotowy zawijamy w przestudzonych liściach.

Następnie układamy na dnie garnka wolne liście , a na nich gotowe zawinięte gołąbki.

Ja swoje gotowałam tradycyjnie w sosie pomidorowym. Przygotowane gołąbki zalałam 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego  rozrobionego z wodą i dosmaczamy przyprawami. Gotujemy około godziny. Smacznego