«

»

Lis 24

Nadciśnienie tętnicze

 

Nadciśnienie tętnicze to choroba układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, która polega na długotrwałym leczeniu.

Kategoria Ciśnienie skurczowe(mmHg) Ciśnienie rozkurczowe(mm Hg)
Ciśnienie:

optymalne

<120

<80

prawidłowe

<130

<85

Wysokie prawidłowe

130-139

85-90

Nadciśnienie:

łagodne

140-159

90-99

umiarkowane

160-179

100-109

ciężkie

>180

>109

 

Jest wiele czynników zwiększających ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego m.in.:

  • Nadwaga, otyłość
  • Brak aktywności fizycznej
  • Palenie tytoniu
  • Wysoki poziom cholesterolu
  • Przewlekły stres
  • Nadmierne picie alkoholu
  • Nadmierne spożycie soli
  • Przewlekłe stosowanie niektórych leków( np. antykoncepcyjnych, niesterydowych leków przeciwzapalnych)

Czy jesteś w grupie ryzyka wystąpienia nadciśnienia?? Czy wymienione czynniki są powodem Twoich problemów z ciśnieniem???

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której chorzy często nie odczuwają żadnych dolegliwości. Gwałtowny wzrost ciśnienia tętniczego jednak może spowodować bóle głowy, zaburzenia widzenia oraz nudności i wymioty, krwawienie z nosa.

Dieta a nadciśnienie tętnicze

Styl życia jest głównym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi nadciśnienia tętniczego.  Jest to jednak czynnik, który możemy modyfikować. Dlatego należy zwrócić uwagę na zmianę sposobu żywienia oraz aktywność fizyczną.

Aby zredukować ciśnienie tętnicze należy:

  • utrzymać należną masę ciała lub zmniejszyć nadwagę i otyłość
  • ograniczyć spożycie soli
  • ograniczyć lub całkowicie zaprzestać spożywania alkoholu
  • utrzymać odpowiednie spożycie potasu
  • spożywać  dużo warzyw, owoców oraz niskotłuszczowe produkty  mleczne
  • ograniczyć spożycie tłuszczu
  • pić około 1,5 litra wody
  • unikać stresu
  • zaprzestać palenia papierosów
  • zwiększyć aktywność fizyczną

Nie wiesz jak można zredukować spożycie soli??

Pamiętaj nie sól potraw przed spróbowaniem oraz nie dosalaj posiłków na talerzu. Z diety należy także wyeliminować produkty zawierające duże ilości soli tj.: chipsy, solone orzeszki, słone paluszki, gotowe potrawy, konserwy, zupy w proszku, żywność marynowaną, peklowaną, sery żółte, oscypki, sery pleśniowe, ryby wędzone, sosy, krakersy, produkty typu fast food. Alternatywą dla soli powinny być suszone zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, papryka, pieprz, kminek, imbir itp.. Jeśli nie potrafisz znacznie ograniczyć spożycia soli zastąp ją solą sodowo-potasową, która jest mniej szkodliwa.

Nie tylko osoby dorosłe mają problem z nadciśnieniem tętniczym. Coraz więcej dzieci i młodzieży dotyczy ten problem z powodu nadmiernej konsumpcji słonych produktów, a także nadmiernej masy ciała. Zadbaj o swoje dziecko i nie przyzwyczajaj go do spożycia słonych produktów.

Nieleczone lub nieprawidłowo leczone nadciśnienie tętnicze może zwiększać ryzyko wystąpienia takich chorób jak: choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, udary mózgu, niewydolności nerek, uszkodzenia drobnych naczyń tętniczych siatkówki (w oku)

Dlatego pamiętaj Drogi Czytelniku lepiej zapobiegać niż leczyć. Zmiana diety może spowodować wyeliminowanie problemu z nadciśnieniem lub zmniejszyć dawkę leków.