Paź 15

Produkty „light”, bezglutenowe itp….

 

Coraz więcej osób odchudza się, zmienia styl życia- producenci żywności nie pozostają temu obojętni jednak czy wychodzi nam to rzeczywiście na zdrowie?

Czy produkty light są zdrowsze niż te tradycyjne? Czy zmieniając dietę na bezglutenową korzystając z gotowych produktów dieta ta będzie zdrowa?

Często niestety sami się oszukujemy z jednej strony do koszyka wkładamy produkty „light”, „0%” tłuszczu, a obok nich w koszyku białe pieczywo, woda makowa czy inne produkty.

Jeśli wybieramy produkt „ light” powinien mieć on obniżoną zawartość tłuszczu lub cukru w porównaniu do jego tradycyjnego odpowiednika. A czy tak z ciekawości porównywaliście składy takich produktów?? Należy zawsze czytać skład, ponieważ często nie jest to tzw.: odtłuszczenie produktu tylko zastąpienie niskotłuszczowymi substytutami lub zamiast cukru są zastosowane słodziki. Wielu konsumentom wydaje się, że taki produkt jest lepszy, a niestety niekoniecznie. Często produkty te zawierają także więcej wody, konserwantów, zagęstników i są przede wszystkim droższe.

Cały czas w społeczeństwie pokutuje gdzieś przeświadczenie, że trzeba obniżyć tłuszcz w diecie do minimum- nie ma nic bardziej błędnego tłuszcz w naszej diecie jest niezbędny jedynie musimy go stosować z głową. Zgadza się, że tłuszcz jest bardzo kaloryczny- jednak nie możemy wszystkiego rozpatrywać w tych kategoriach. Tłuszcz stanowi budulec naszych komórek, wykorzystywany jest do wielu procesów w naszym organizmie tj.: produkcja żółci, niektórych hormonów czy przyswajania witamin A, D, E, K. Witaminy te rozpuszczają się w tłuszczu, a ich niedobór jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Dlatego np.: nie powinniśmy kupować produktów mlecznych „0%” tłuszczu lub innych znacznie odtłuszczonych. Produkty mleczne niskokaloryczne zawierają w dodatku niezdrowe mleko w proszku, czyli utleniony cholesterol. Jeśli chodzi o sery najlepiej wybierać te półtłuste.

Pamiętajmy również, że warzywa powinno się jeść z dodatkiem tłuszczu, bo pomaga on przyswoić wartościowe karotenoidy (likopen i beta-karoten) zapobiegające chorobom serca i nowotworom. Bez tłuszczu te związki nie będą wchłonięte przez organizm.

Często dzieje się tak, że kupując np.: słodycze teoretycznie o mniejszej zawartości np. cukru zjadamy ich więcej, ponieważ usprawiedliwiamy się, że możemy, bo ma mniej cukru.

Najlepszym przykładem są np. pacjenci uwielbiający coca colę. Chcąc teoretycznie schudnąć czy zmienić styl życia tradycyjną colę zamieniają na cole ”zero”. A jednak cola to nadal napój gazowany, zawierający kofeinę, czyli używkę, a dodatkowo, jeśli jest bez cukru to zawiera słodziki, które do końca nie wiemy, jaki maja wpływ na nasz organizm.

Coraz modniejsze jest także słodzenie zdrową i bezkaloryczną stewią- jednak często oprócz niej do produktu jest także dodawany cukier-, dlatego czytajmy etykiety i nie dajmy się oszukiwać.

Podobnie jest z gotowymi produktami bezglutenowymi- niemość, że często są bardzo drogie, smakują okropnie, ponieważ zawierają bardzo dużo sztucznych substancji. Dlatego jeśli chcemy przejść na taką dietę to róbmy to z głową. Należy wybierać takie produkty, które są naturalnie bezglutenowe i z nich komponować potrawy.

Dlatego bądźmy świadomymi konsumentami i nie dajmy się nabrać reklamom i modzie.