«

»

Lis 24

Omlet z ziołami


Składniki:

– 2 jajka

– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, zielonej pietruszki, estragonu lub bazylii

– szczypta soli i pieprzu

– 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski i delikatnie rozbełtaj, tak by białko i żółtko się połączyły. Dodaj posiekane zioła i wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wlej masę jajeczną i natychmiast zacznij zbierać łyżką boki, przeciągając je ku środkowi. Jednocześnie przechylaj patelnię w taki sposób, by płynna masa jajeczna przelewała się w puste miejsca. Gdy brzegi omletu będą usmażone a środek lekko ścięty, zsuń omlet na talerz i złóż go w pół. Dopraw do smaku solą i pieprzem.