«

»

Lut 09

Słodkie kulki

SONY DSC

Przepis:

Składniki:

– 1 szklanka mieszanki orzechów i nasion (np. orzechów – laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika) – 0,5 szklanki górskich płatków owsianych – 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek, namoczonych godzinę we wrzątku – ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie) – przyprawy np. kakao, imbir, cynamon

Przygotowanie:

  1. W blenderze zmielić bardzo drobno mieszankę orzechów i przesypać ją do większej miski z wybranymi przyprawami.
  2. Kolejno zmielić płatki owsiane i przesypać je do osobnej miski. Na końcu zmiksować namoczone daktyle (wodę odlać do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
  3. Do mieszanki orzechowej dodać masę daktylową i porządnie wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane, ugniatać całą masę – powinna być plastyczna, nie klejąca.
  4. Uformować kulę ciasta i odstawić do lodówki na 15 minut. W międzyczasie przygotować dodatki do obtoczenia kuleczek u mnie były to wiórki kokosowe, ale mogą być także zmielone orzechy, migdały, sezam
  5. Pralinki formować w zwilżonych dłoniach (nie kleją się). Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
  6.  Ozdabiać kulki – można zwilżyć je odrobinką wody i odkładać na papier do pieczenia lub w papierki do pralinek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!!