«

»

Gru 04

WHR

WHR (Waist-Hip Ratio) wskaźnik wykorzystujący stosunek  obwodu tali do obwodu bioder. Stosowany jest do określenia rodzaju rozmieszczenia tkanki tłuszczowej.


U osób dorosłych, na podstawie rozmieszczenia tkanki tłuszczowej można wyróżnić kilka typów otyłości m.in.:

  • typ gynoidalny – udowo – pośladkowy „gruszka” określa nadmiar tkanki

tłuszczowej występujący częściej u kobiet i zlokalizowany w dolnych częściach ciała, czyli w biodrach, brzuchu, udach i pośladkach.

  • typ  androidalny –  brzuszny„ jabłko”, w którym nadmiar tkanki tłuszczowej

jest zlokalizowany głównie w górnych partiach ciała: ramion, karku, jamie brzusznej i klatce piersiowej. Otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna, gdyż tkanka tłuszczowa otacza narządy wewnętrzne w jamie brzusznej powodując upośledzenie ich funkcjonowania. Otyłość ta sprzyja takim chorobom jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, dyslipidemia, miażdżyca, kłopoty z oddychaniem, bezdech senny

 

Jak interpretować wyniki:

Androidalny typu jabłko ginoidalny typu gruszka
Kobiety WHR> 0,8 WHR< 0,8
Mężczyźni WHR>1 WHR<1

 

Jak wykonać pomiar obwodów:

  1. Mężczyźni
    • Talia – pomiaru dokonuje się na poziomie pępka
    • Biodra – pomiaru dokonuje się na poziomie górnego końca kości udowej
  1. Kobiety
    • Talia – pomiaru dokonuje się w połowie odległości pomiędzy dolnym brzegiem łuku żebrowego a górnym brzegiem talerza kości biodrowej
    • Biodra – pomiaru dokonuje się w miejscu najszerszego obwodu bioder